Do's and Don'ts : Tips voor een beter fotoboek

Gepubliceerd op 17 september 2024 om 06:28

DO:  Een Fotoboek, Voor Jou en Voor Anderen

Natuurlijk is een fotoboek in de eerste plaats voor jezelf. Maar hoe leuk is het als je je boek ook eens deelt en aan anderen laat zien? Bij mij gaan de boeken regelmatig op tournee. Het is fijn om anderen te laten genieten en hen te inspireren. Daarom lees je hieronder wat tips en voorbeelden hoe jouw fotoboek een inspiratie is en hoe het jou helpt om jouw avonturen te delen. Maar dit blog is ook vooral een verhaal over de ons als mensen.  

Met voorbeelden, anekdotes en ander leuks!

Het bewijs namelijk dat wij soms allemaal hetzelfde zijn en dat wij in de loop der jaren eigenlijk ook niet echt zijn veranderd. Nieuwsgierig? Lees snel verder.

 

Hier word ik blij van:

Daarom begin ik met een heel recent voorbeeld van het delen van je enthousiasme, je reis, jouw leven met elkaar.  Een fotoboek van een van mijn klanten wordt nog steeds geshowd aan vrienden en familie, zo vertellen ze mij. En dat zij zo enthousiast zijn en samen zo genieten van hun reis, is de grootste voldoening die ik kan krijgen. Erg dankbaar dus. Maar nu naar de tips.

Tip 1 . Het Evenwicht Vinden

 

DO

Creëer evenwicht in je boek

Alles waar ‘te’ voor staat is niet aan te raden: te druk, te vol, te dik, te veel van hetzelfde. En dat is soms wel wat wij maken met de huidige technologie of omdat we zelf moeite hebben met kiezen.

Evenwicht in jouw fotoboek

DON’T

Zomaar twee voorbeelden:

Laatst zag ik op Instagram weer zo’n prachtig plat fotoboek voorbij komen. Het stond vol met meerdere pagina’s  met exact dezelfde lay-out en meerdere foto's van hetzelfde schattige meisje bij een standbeeld. Sorry, maar mijn eerste gedachte was: “Ah, een robot heeft dit gemaakt. Of iemand die moeite heeft met kiezen. En dat laatste gebeurd ons allemaal. Hier zo meer over! 

 

DON’T

Mijn “reisboek” van Bali, in een minuutje gemaakt op een site bevatte maar liefst 200 pagina’s!  En met  maar een fractie van mijn foto’s vanuit een reisblog dat ik alle haast ter plaatse in elkaar heb gezet. Hmmm🧐 wil ik dit echt?

 

 

 


Dus; Hoe vind je evenwicht?

Tip 2. De Kunst van het Selecteren

 

DO

Het is juist belangrijk dat een ander voor jou kiest. En dan bedoel ik een mens, niet een robot.

Goed voor jezelf, goed voor je portemonnee. Want kiezen is voor velen van ons lastig als je te veel leuke foto’s hebt.

DON’T

Een aantal persoonlijke en waargebeurde voorbeelden:

1. Jaren geleden maakte ik en ons gezin onze eerste kanotocht, die zo leuk was dat ik er 6 pagina’s aan wijdde. Een collega zei toen: “Tjonge, wel veel van hetzelfde.” Ook ik heb moeite om mijn foto’s kritisch te selecteren, (Maar ik kan het voor een ander als de beste)

2. Nog zo’n voorbeeld is een fotoboek van een stedentrip van 4!!! dagen van meer dan 200 pagina’s. Dat ik op schoot kreeg. Hoeveel Salzburg wil je zien? Zelfs een liefhebber zoals ik had hier moeite mee, eerlijk gezegd.

3. En dat reisboek waar ik het net over had, In 1 minuutje gemaakt door een druk op de knop van 200 pagina's. Poeh wat een dikke pil voor zo’n klein deel van de foto's van onze fantastische reis.

Keuzestress  teveel foto's  te kiezen

Wel vaker last van keuzestress? 

DO

Een Nieuw Perspectief: Laat Iemand Anders Kiezen

 

Laat iemand anders helpen bij het kiezen van de foto's. Dit geeft je niet alleen een frisse blik, maar het zorgt er ook voor dat je fotoboek aantrekkelijk blijft voor iedereen. Een goede vriend of familielid kan de perfecte curator zijn voor jouw fotoboek. Of je neemt contact met ons op.

Gewoontes: Niet Altijd de Beste Keuze

 

Wat je altijd doet, is niet per se het beste. Het is belangrijk om af en toe kritisch naar je gewoontes te kijken, niet alleen in je dagelijks leven, maar ook als het gaat om het maken van je fotoboeken. Soms kan een kleine verandering een groot verschil maken.

Een Persoonlijk Voorbeeld

Een van mijn klanten maakte haar fotoboeken altijd met goedkope software, beperkt tot maximaal 30 pagina’s. Via een vriendin kwam ze bij mij terecht, hoewel ze aanvankelijk sceptisch was. Ik stelde voor dat haar boek meer pagina’s nodig zou hebben, gezien de prachtige landschapsfoto’s die in mijn ogen meer ruimte verdienden in een groter formaat.

DO

Sta open voor verandering, durf de uitdaging aan en probeer eens wat nieuws. Het kan je verrassende resultaten opleveren die je niet had verwacht.

DON'T

Blijf niet hangen in hetzelfde alleen maar omdat je het kent. Tevreden zijn met het bekende is comfortabel, maar het kan je ook beperken in wat er mogelijk is.

Het Resultaat: Van Goed Naar Beter

Haar reactie was: “Ik was altijd tevreden met 30 pagina’s, maar overtuig me dan maar.” Ze ging de uitdaging aan en ik realiseerde een fotoboek van 30 pagina’s. Hoewel het een prachtig boek was, wist ik dat het beter kon. Daarom liet ik haar ook een boek van 40 pagina’s zien om het verschil te laten zien. Dankzij een besparing die ik tijdens de intake voor haar had gerealiseerd, waren de extra pagina’s gratis. Maar ze besefte ook dat die grotere foto’s en die extra pagina’s veel beter hun verhaal vertelde. 

Het Inzicht: Het Kan Altijd Beter

Pas toen besefte ze …..dat ze al die tijd tevreden was geweest, terwijl er zoveel meer mogelijk was. Dit inzicht geldt voor veel dingen in het leven: Als  je iets niet weet of hebt, mis je het ook niet.

 

Minder is meer in jouw fotoboek

Tip 3.  Minder Is Meer

 

DO

Het is de kunst om het fotoboek zo te maken dat iedereen ervan geniet.  Niets is mooi als het teveel is. Dus, de volgende keer dat je een fotoboek maakt, onthoud: minder is meer. Kies je favoriete momenten zorgvuldig uit en je zult zien dat je fotoboek niet alleen voor jou, maar ook voor anderen een genot is om door te bladeren.

 

DON’T

Weet je nog die oom en tante met hun dia's uit Duitsland? Zeker een gezellig moment samen op de bank met de dia projector (wij oudjes kennen dit nog haha) Maar selecteren Ho maar. Daar kwam geen eind aan.  Dat waren nog eens tijden. Soms is alleen de vorm van display verandert. Zo fijn dat we dezelfde mensen blijven.....  

Conclusie: Deel de Plezier

Een fotoboek is meer dan een verzameling van foto's; het is een verhaal, een herinnering die je deelt met de mensen om je heen. Door selectief te zijn en de juiste balans te vinden, zorg je ervoor dat jouw fotoboek niet alleen jou, maar ook anderen blij maakt. En dat is uiteindelijk waar het om draait.

 

Ontdek Het Verschil

Wil je ook ontdekken hoe jouw fotoboek nóg beter kan worden? Sta open voor verandering en neem contact met me op voor een vrijblijvend advies. Durf de uitdaging aan en laat je verrassen door de mogelijkheden!

 

ENJOY- SHARE- REMEMBER

Liefs  KYMA❤️

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.