Fotograferen kan je leren; 10 tips

Gepubliceerd op 16 mei 2024 om 20:23

Ben je net zo enthousiast als ik om je vakantieavonturen vast te leggen met je mobiele telefoon? Nou, ik heb goed nieuws voor je - je hebt geen fancy camera of fotografiekennis nodig om geweldige foto's te maken!  Ik heb in iedergeval op Bali flink mijn best gedaan. En weer het een en ander geleerd. Met een paar eenvoudige tips kun je jouw vakantiekiekjes naar een hoger niveau tillen. Maar vergeet niet, het zijn jouw vakantieherinneringen, geen foto’s die een vakfotograaf maakt. Dus leg de lat vooral niet te hoog.  Laten we beginnen:

1. Speel met perspectief:

Probeer verschillende hoeken en perspectieven uit om je foto's interessanter te maken. Ga laag bij de grond liggen voor een uniek vogelperspectief of klim juist ergens op voor een panoramisch uitzicht.

 

2. Gebruik natuurlijk licht:

Het beste moment om foto's te maken is tijdens het gouden uur, net na zonsopgang of voor zonsondergang, wanneer het licht zacht en warm is. Iedereen weet dit misschien wel. Maar toch meld ik het. Maar soms kan je niet anders dan foto's maken bij harde middagzon. Kijk dan vooraf heel goed door de lens van je camera. Die verraad de schaduwen die je met het blote oog niet kan zien. En probeer dan de beste foto te schieten. Je kan altijd in de nabewerking nog een beetje oppoetsen. Het is niet anders. 

3. Focus op compositie:

Houd rekening met de compositieregels zoals de regel van derden. Maar wat is dit? Gebruik hiervoor het raster dat op je telefoon zit. Plaats je onderwerp niet in het midden van de foto, maar op een van de snijpunten van het raster. Dit zorgt voor een meer gebalanceerde en interessantere compositie. Bij landschappen is het handig om iets op de voorgrond te plaatsen. Dit geeft meer perspectief. 

 

4. Experimenteer met filters en bewerking:

Gebruik de ingebouwde bewerkingsfuncties op je telefoon of download een foto-bewerkingsapp om je foto's te verbeteren. Pas de helderheid, contrast en kleur aan totdat je tevreden bent met het resultaat. Maar wees voorzichtig, overdrijf niet! Soms vind ik de automatische optimalisatie rond uit lelijk. Dus gebruik altijd gewoon je gezonde verstand😉

5. Wees geduldig en oefen:

Het belangrijkste is om geduldig te zijn en te blijven oefenen. Neem de tijd om te experimenteren met verschillende instellingen en technieken. Dat kan je nog mooi doen voordat  straks de zomervakantie begint. Hoe meer je oefent, hoe beter je wordt.

6. Gebruik de burstfunctie 

Deze zet je aan en maakt continue opnames. Fantastisch bij het fotograferen van kinderen of dieren.  Er zit altijd wel 1 goede scherpe foto tussen.

7. Snij een portretfoto op de juiste plek af

Soms heb je een foto gemaakt maar mis je de voeten. Dit is tegenwoordig echt geen ramp meer. Maar mijn tip is dan wel om de foto iets bij te snijden tot halverwege de kuit of halverwege het dijbeen.

 

 

8. Do's and Dont's. met afsnijden: 

  • Bij de vingertopjes? ❌
  • Bij de polsen? ❌
  • Precies  bij de elleboog? ❌
  • Bij de oksels?✅
  • Bij de sleutelbeentjes?✅
  • De zijkanten van het hoofd links en rechts?❌
  • De bovenkant van de scalp?  ✅

Met deze eenvoudige tips kun je jouw vakantiefoto's naar een hoger niveau tillen, zelfs als je geen fotografiekennis hebt. Dus pak je telefoon, ga op avontuur en leg al die prachtige momenten vast om voor altijd te koesteren.

9. Heb je nu toch foto's waarvan jij denkt: Mwah???

Geeft niets. Met mijn kennis en kunde kan ik foto's veelal nog prima bruikbaar maken. En maak ik voor jou alsnog een pagina, die jouw terugbrengt naar het moment. Dat is belangrijker dan een perfecte foto. 

10. Keep Your Memories Alive

En vergeet niet, wanneer je thuiskomt van je avontuur vol prachtige herinneringen, is er geen betere manier om die momenten levend te houden dan door ze te laten vereeuwigen in een prachtig fotoboek.

Laat je vakantiefoto's niet verloren gaan op je telefoon. Geef ze een tastbare tijdloze vorm die je keer op keer kunt bekijken en koesteren.

Dus waar wacht je nog op?

Stuur mij het intakeformulier  en laten we samen een uniek fotoboek creëren dat jouw vakantieavontuur tot leven brengt!

 

Veel plezier met oefenen en alvast een fijne vakantie. Zie ik je na jouw vakantie!?

 

Liefs,

KYMA ❤️

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.